ERP voor in de productie waar let ik op

In veel bedrijven speelt een ERP systeem een belangrijke rol Zeker met de mogelijkheden van nu geeft dat veel mogelijkheden om op de juiste manier te sturen binnen je bedrijf. Zeker in de maakindustrie en bij productiebedrijve is dit aan de orde. Denk aan de productieplanning en het voorraad beheer van al het materiaal wat nodig is om te kunnen produceren. Al deze aspecten moeten strak op elkaar aansluiten om tot een efficiënt productieproces te komen. En deze efficiëncy is weer belangrijk om uiteindelijk voldoende rendement te maken. ERP productie? In dit blog vertellen we je er alles over.

Waarom is een ERP systeem in de maakindustrie belangrijk?

Zoals eerder al aangegeven zijn er veel factoren die een belangrijke rol spelen in het productieproces. Er is een productieplanning. Er is personeel wat ingeroosterd moet worden en er is ook materiaal wat op voorraad moet zijn om te kunnen produceren. En ook weer niet teveel voorraad want dat vraagt teveel van de liquiditeiten binnen een bedrijf. Een ERP systeem geeft inzicht in nagenoeg alle aspecten. Daarmee kun je ervoor zorgen dat deze aspecten ook naadloos op elkaar gaan aansluiten en er zo een efficiënt productieproces ontstaat waarmee er weinig waste is en dit komt weer ten goede aan het rendement. Wat ook meespeelt is dat er in de maakindustrie veel technologische ontwikkelingen gaande zijn. Deze beweging wordt ook wel de vierde industriële revolutie genoemd. Zaken als Internet of Things, 3D printen en dergelijke beginnen ook toegepast te worden in de maakindustrie. 

Industrie 4.0 en een ERP systeem

Deze vierde industriële revolutie ook wel industrie 4.0 genoemd vraagt veel van de maakindustrie. Dit vraagt veel van de bedrijven in deze sector. Want hoe speel je hierop in en waar begin. De meeste van de bedrijven in de maakindustrie staan nog voor dit vraagstuk en nog lang niet iedereen durft hier op dit moment in te invensteren. De basis om aan de slag te gaan met deze beweging is een goed, modern en robuust ERP systeem die al klaar is om in te haken op deze ontwikkelingen. Een investering in een ERP systeem is daarom het eerste wat moet gebeuren om hiermee aan de slag te gaan. De grotere aanbieders van ERP systemen zijn hier al op ingespeeld.