30 november 2021

Een vloer van epoxy

2 min read

Epoxy is een kunststof materiaal, een vorm van chemische hars. Epoxy wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Afhankelijk van het materiaal waar epoxy mee wordt vermengt, kan het voor andere doeleinden gebruikt worden. Verschillende materialen en soorten harder kunnen aan epoxy toegevoegd worden. Zo is epoxy geschikt als vloer, als coating en zelf ter decoratie. Epoxy wordt daarom zowel door particulieren gebruikt als door bedrijven. Epoxy als vloercoating is ook heel veelzijdig.

 

Gebruik van epoxy

Epoxy heeft veel eigenschappen die zorgen dat het materiaal sterk is en makkelijk aan te brengen is. Door de doorzichtige laag kan gekozen worden om eventueel kleur aan de epoxy toe te voegen. Epoxy is zo sterk dat het goed gebruikt kan worden voor industriële vloeren. Het grote voordeel van epoxy is dat het goed hecht op verschillende materialen. Daarom is epoxy zowel voor bedrijven als particulieren geschikt om als vloer te leggen. Op een goede ondergrond ligt epoxy strak. In een modern interieur is deze vloer enorm populair. Epoxy wordt vaak in een kleur gegoten maar ook doorzichtig gebruikt. Dit wordt gebruikt om bepaalde materialen over te gieten. Bijvoorbeeld voor vloeren met muntjes of andere decoraties.

 

Zelf een epoxyvloer leggen

Een epoxyvloer kun je zelf leggen of laten leggen. Epoxy kun je over een bestaande vloer gieten. Met de juiste materialen kun je dit zelf doen. Zorg dat je alles klaar hebt liggen voordat je de vloer gaat leggen. Afhankelijk van de plek waar je de vloer gaat leggen heb je andere materialen nodig. Zo kun je de vloer in de keuken of woonkamer leggen maar ook in de badkamer. Belangrijk is dat de ondergrond goed is. Als de ondergrond niet goed is voor epoxy dan kun je eerste een impregneer of hechtgrond leggen. Meng eventueel de kleurvlokken als je de epoxy een kleur wilt geven. Meng vervolgens de componenten met een boormachine en kortmanger. Giet het na twee minuten mengen in een schone werkemmer en meng nogmaals de mix. Een tip is om de prikrol die je gaat gebruiken goed op een stok te tapen. Wil wil niet dat deze losdraait of losschiet. Verdeeld de epoxy mix in gedeelten over de vloer en strijk het plat met een gietvloerkam. Voor een goede verdeling rol je de gietvloerkam naar jezelf toe met een beweging zoals je ramen wist. Strijk alles daarna nog een keer glas met de prikroller. Afhankelijk van het soort epoxy kun je na het drogen nog een toplaag aanbrengen.