16 januari 2022

De basis op orde en dan pas verder

2 min read

Heb je een eigen bedrijf? Dan is het belangrijk dat je naast ondernemen op een gegeven moment de basis goed op orde hebt. Je wil niet door onverwachte momenten door het ijs zakken. Daarom geven wij in dit artikel 4 tips om al je zaken op orde te stellen en welke tools/mensen je hiervoor moet inschakelen. Met een goede basis kom je op lange termijn verder en hoef je je niet snel zorgen te maken.

Tip #1: Gebruik een boekhoudprogramma

Het laatste wat je wil is boekhouden. Daarom is het slim om vanaf het begin van je onderneming een boekhoud programma te gebruiken. Laad al jouw facturen in, in het programma en krijg een gemakkelijk overzicht. Hierbij is het nog eens veel makkelijker wanneer je iets moet opzoeken. Bijvoorbeeld wanneer je omzetbelasting moet doen of zelfs je inkomstenbelasting. Je kan dan gemakkelijk alles overnemen waardoor je geen tijd verliest aan uren boekhouden en invullen van gegevens

Tip 2: Neem een boekhouder in dienst

Je kan ook een boekhouder in dienst nemen. Dit is gebruikelijk wanneer je bedrijf steeds groter wordt en wanneer je personeel aanneemt. Het aannemen van personeel brengt veel administratieve zaken met zich mee en dit wil je allemaal netjes verwerken. Aangezien al deze zaken veel tijd kosten, is het slim om dit door iemand te laten doen. Hierdoor win je niet alleen tijd maar is je focus ook volledig op je bedrijf waardoor je positiever blijft en verder kan groeien.

Tip 3: Groeien met een goed debiteurenbeheer

Wanneer je als bedrijf op factuurbasis werkt is het slim om aan debiteurenbeheer te doen. Een goed debiteurenbeheer zorgt ervoor dat jij jouw focus kan leggen op het groeien van het bedrijf in plaats van te kijken of men je facturen wel betaald. Uiteindelijk een slecht debiteurenbeheer zorgen voor een faillissement. Wanneer je facturen niet betaald worden en je komt hier als bedrijf laat achter, dan kan het grote gevolgen hebben voor je groeiambitie en zelfs je volledige onderneming.

Tip 4: communicatie en contact

Communicatie en contact is misschien wel het belangrijkste om op orde te hebben. Zowel naar je klanten toe als naar je personeel. Zonder duidelijk communicatie is het moeilijk om te groeien. Het is intern belangrijk om goed te communiceren waar je als onderneming heen wilt en waarvoor je staat als bedrijf. Hierdoor kan je iedereen meenemen in het groeiproces en uiteindelijk uitgroeien tot een groter bedrijf.